Home » Vloerkleed kiezen, welke maat heb ik nodig?

Vloerkleed kiezen, welke maat heb ik nodig?

Een vloerkleed kiezen voor je woonkamer kan lastig zijn, vooral de maat is belangrijk. Je wilt immers dat het vloerkleed goed past bij de rest van je meubels. En, waar let je op bij het kiezen van een kleur of van welk materiaal wil je dat het vloerkleed gemaakt is? In dit blog lees je welke vormen vloerkleden er zijn en wat de meest voorkomende formaten zijn, zodat een vloerkleed kiezen makkelijker wordt. 

Vorm vloerkleed

Vloerkleden zijn er in verschillende vormen, rechthoekig, vierkant en tegenwoordig zijn vooral ronde vloerkleden erg in. Een voordeel van een rond vloerkleed is dat het de ruimte wat meer speelsheid geeft, maar ook balans brengt in een rechthoekige kamer.

Afmeting vloerkleed

De meest voorkomende afmetingen van rechthoekige vloerkleden zijn (in cm): 160/170 x 240, 200 x 250, 200 x 300, 300 x 400. Ronde vloerkleden hebben vaak een diameter van: 120 cm, 150 cm, 200 cm en 300 cm.

Materiaal vloerkleed

Vloerkleden worden machinaal of met de hand gemaakt. Dat laatste is erg arbeidsintensief en die vloerkleden zijn dan ook vrij prijzig. Daarnaast kun je kiezen uit vloerkleden van natuurlijke materialen, zoals katoen, wol, jute of sisal. Deze natuurlijke materialen vergen iets meer onderhoud dan synthetische materialen zoals polyester, polyamide (nylon) of polypropyleen. Je leest meer over de verschillende voor- en nadelen van deze en andere materialen in ons E-book. Een beetje materialenkennis kan namelijk erg handig zijn bij het inrichten van je woonkamer.

Vloerkleed kiezen doe je zo!

Een vloerkleed kiezen kan lastig zijn wanneer je niet weet voor welke afmeting je moet kiezen. Bij een rechthoekig kleed adviseren wij deze aan beide kanten iets breder te laten zijn dan de bank. Je kunt ervoor kiezen het kleed voor de bank te leggen, of onder de bank (en stoelen) door te laten lopen. Een voordeel van het laatste is dat je meer samenhang creëert tussen de meubels. Daarmee zorg je voor symmetrie en breng je je woonkamer meer in balans.

Tip!

Een handig hulpmiddel om erachter te komen welk formaat vloerkleed in jouw interieur past, is door met schilderstape op de vloer te markeren waar je vloerkleed zou moeten komen. Daarna kun je de afmetingen opmeten en kijken welk formaat vloerkleed daar het dichtstbij in de buurt komt.

Rond vloerkleed

Een rond vloerkleed laat je eigenlijk altijd doorlopen onder de bank. Je zorgt er dan wel voor dat minimaal een kwart van het kleed voorbij de helft van de bank komt. Dat is de minimale grootte die je kunt aanhouden. Met de onderstaande voorbeelden kom je er vast uit en zo niet, aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag!

Meer praktische tips voor je woonkamer?

Lees dan ook onze andere blogs, zoals Denk hieraan bij het veranderen van je woonkamer en ontdek wat je nog meer kunt doen om het thuis gezellig te maken. Volg ons op Facebook en Instagram en maak van je woonkamer een droomkamer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen