Lichtadvies

Wat is lichtadvies?

Een deskundig lichtadvies is eigenlijk niet weg te denken bij een goed interieurontwerp. Licht is van cruciaal belang in een interieur om verschillende redenen. Goede verlichting is niet alleen mooi en handig, maar het is ook van belang om psychologische aspecten. Hieronder beschrijf ik waarom je wilt kiezen voor de juiste verlichting in jouw interieur. 

Net als bij materiaaladvies draait het op het gebied van licht en verlichting ook om balans. Het juiste evenwicht tussen natuurlijk en kunstmatig licht, evenals de juiste keuze van armaturen en lichtbronnen, is van groot belang om een interieur te creëren dat zowel visueel aantrekkelijk als functioneel is. 

Waarom licht belangrijk is

Er zijn een aantal belangrijke redenen om te kiezen voor goede verlichting voor jouw interieur. Hieronder beschrijf ik er een paar. 

Verlichting speelt, naast dat het in de meeste gevallen noodzakelijk is, een grote rol bij het creëren van de sfeer en emotie in een ruimte. Het kan bepalend zijn voor de stemming in de kamer. Ook kan goed geplaatste verlichting een ruimte groter laten lijken dan deze werkelijk is. 

Verlichting moet voldoen aan de specifieke behoeften van een ruimte. Goede verlichting in bijvoorbeeld jouw keuken, badkamer of thuiskantoor is van groot belang om de betreffende ruimte veilig en efficiënt te kunnen gebruiken. 

Soorten verlichting

Hieronder zet ik kort uiteen welke soorten verlichting er terugkomen in een goed lichtplan. 

  • Algemene Verlichting is de basisverlichting die de hele kamer verlicht. Denk aan plafondlampen, inbouwspots of hanglampen die de ruimte gelijkmatig verlichten.
  • Verlichting dat als taak heeft om specifieke functionele gebieden, zoals een leeshoek, een werkplek, de keuken of de eettafel te verlichten, wordt functionele verlichting genoemd.
  • Accentverlichting is bedoeld om objecten of de ruimte zelf te benadrukken. Speel met de intensiteit en de focus van bijvoorbeeld richtbare spotlights of wandlampen, zodat je bepaalde elementen in de kamer accentueert en visueel aantrekkelijk maakt.
  • Het doel van sfeerverlichting is niet om de ruimte te verlichten, maar om een specifieke sfeer, stemming of emotie te creëren. 
  • Onder decoratieve verlichting worden blikvangers verstaan, zoals een kroonluchter in een klassiek interieur. Kerstverlichting valt ook onder decoratieve verlichting. 

Wil je meer lezen over licht en verlichting? In het Stappenplan ga ik uitgebreid in op de verschillende soorten verlichting en hoe je deze het beste kunt toepassen in jouw interieur.

Lichtadvies over verlichtingslagen

Verlichtingslagen? Ja! Het mooiste effect bereik je als je met verlichting variatie in hoogte weet te creëren, waardoor het licht gelijkmatig wordt verdeeld en er een gevoel van diepte en dynamiek ontstaat in de ruimte. Hierdoor wordt de ruimte uitnodigend, interessant en functioneel verlicht. Hieronder een paar tips voor het aanbrengen van verlichtingslagen in jouw interieur.

  • Niet weg te denken: plafondverlichting. Denk hierbij aan een plafonnière of railspots. 
  • Maak gebruik van wandlampen op ooghoogte of iets hoger. Dit zorgt voor licht langs de muren en voegt diepte toe aan een ruimte. 
  • Plaats vloerlampen op strategische locaties. Ze zorgen meestal voor licht op ooghoogte terwijl ze ook de ruimte ondersteunen met accentverlichting.
  • Tafellampen bieden licht op een lagere hoogte, waardoor een intieme sfeer kan ontstaan. Lagere verlichting helpt bij het in balans brengen van de algehele verlichting in de ruimte.
  • Hang hanglampen op verschillende hoogtes, vooral boven eettafels of in centrale ruimtes.
  • Overweeg meubels met ingebouwde verlichting, zoals verlichte planken, kasten of bedden met geïntegreerde lichtbronnen.
  • Overweeg lage verlichtingselementen zoals LED-strips langs de vloer of laaggeplaatste lampen. 

Lichtintensiteit en kleurtemperatuur

De intensiteit van verlichting verwijst naar de helderheid of kracht van het licht dat wordt uitgestraald door een lichtbron. Rekening houden met lichtintensiteit is van groot belang in een lichtplan, omdat het direct van invloed is op de functionaliteit, sfeer en het comfort van een ruimte. 

Lumen is de eenheid die wordt gebruikt om de totale hoeveelheid zichtbaar licht te meten die wordt uitgestraald door een lichtbron. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder het licht. Verlichtingssystemen die dimbaar zijn, bieden de mogelijkheid om de intensiteit van het licht aan te passen aan de behoeften, stemming of tijd van de dag. Dit biedt flexibiliteit en maakt het gemakkelijk om een aangename sfeer te behouden.

Naast de intensiteit van het licht is het ook belangrijk om te weten wat de kleurtemperatuur is van een lichtbron. Warmere kleurtemperaturen (lagere Kelvin-waarden) zoals 2700K-3000K creëren een gezellige, intieme sfeer, terwijl koelere kleurtemperaturen (hogere Kelvin-waarden) zoals 4000K-5000K meer geschikt zijn voor functionele ruimtes en werkplekken.

Lichtadvies inwinnen?

Het verkrijgen van deskundig lichtadvies kan een wereld van verschil maken, waarbij een professionele blik ervoor zorgt dat elk hoekje en detail subtiel wordt geaccentueerd en waardoor er harmonie ontstaat tussen esthetiek en functionaliteit. Wil je graag een helder en goed lichtadvies, waarmee je jouw interieur nog comfortabeler maakt? Neem dan contact met mij op. 

"Lichtadvies" samengevat:

Hulp nodig?

Ik help je graag met lichtadvies